Områden att utbilda sig inom

Ofta tar man i tidningsartiklar upp vilka jobb som är värda att satsa på när det gäller de studielån man behöver ta i förhållande till arbetstillfällen och löner som har potential att komma senare. Vissa typer av yrken har en förmåga att attrahera många personer som skulle vilja jobba i just deras bransch. Idag är det bland annat jobb inom media som har denna påverkar, men detta brukar variera över tiden. På 1950–1960 talet var det exempelvis många yngre personer som ville bli flygvärdinnor och piloter, något som lika populärt i samma utsträckning idag. Vad är det då som påverkar planerna om ens framtida drömjobb? Det som i slutändan får oss att börja drömma om ett visst yrke kan vara alltifrån:

  • Personliga intressen och egenskaper
  • Personliga förebilder eller personer som har gett ett intryck
  • Andra intryck vi får i vardagen
  • De TV-serier som vi följer

Vid sidan av de mest populära jobben finns det jobb som är precis lika roliga, men där konkurrensen inte är riktigt lika hög. Dessa jobb kan kräva en högre utbildning men också ge bra betalt när man väl är ute i arbetslivet. Många utbildar sig idag till ekonomer, men som färdigutbildad ekonom kan man ha en rad olika yrkesbeskrivningar. Ett av de områden inom ekonomin där framtidsutsikterna är goda är för revisorer och redovisningsekonomer. Läs här för att få veta mer om vilka typer av arbetsuppgifter som ingår.

De faktorer som spelar in när man väl har börjat fungera mer rationellt, är att stätta igång tankarna kring hur och var man skulle vilja arbeta. Det är inte ovanligt att man för sig själv värderar olika saker olika högt. Medan vissa anser att den framtida lönen väger tyngst finns det andra prioriterar ett flexibelt jobb där ens privata intressen kan vara i ett större fokus.