Intervju arbete

Svårt att få jobb trots år av studier

Trots att Sverige är ett välfärdsland som hela tiden utvecklar nya tjänster och bolag, så är det svårt för arbetslösa att få jobb. Detta trots att många har en flerårig universitets-, folkhögskole- eller högskoleutbildning i bagaget. Samtidigt är det fler än någonsin i Sverige som vill utbilda sig eftergymnasialt. Hur kan framtiden för Sveriges arbetssökande kan komma se ut är ovisst, men just nu ser det inte så ljust ut.

Det har hänt något med Sverige och kring arbetslösheten. Ambitionen kring att utbilda sig har alltid varit hög och är nu högre än någonsin, samtidigt som det är svårt att få jobb trots rätt kompetenser. I en artikel från SVT förutspås en tuff framtid för arbetslösa, och prognosen har visat sig ha rätt redan nu.  Den pekar på att de grupper i samhället som står längst ifrån arbetsmarknaden få ta plats som den största delen av alla arbetslösa i landet procentuellt. Det beräknas att ungefär 80 procent av dem som behöver ett arbete under 2018 kommer komma från de mest utsatta grupperna. Detta är oroväckande siffror och om det fortsätter i samma riktning kommer det troligtvis att skapa större klyftor och klasskillnader i samhället, samt bli ett starkt bevis på att det svenska systemet inte fungerar som det ska.

Intervju jobb


Bemanningsföretag ger ny kompetens en chans

Vi har alltid fått höra att en bra utbildning är vägen till ett bra jobb, vilket förmodligen också är sanningen. Men talesättet har fått stå sitt kast lite under senare år. I Svenska Dagbladet kan vi läsa om Karolin, som efter tio års studier till och med har svårt att få arbete som kassabiträde. Detta är ett extremfall, men är inte oviktigt för det. Karolin har tre utbildningar bakom sig, i bland annat ekonomi, IT, media och en annan KY utbildning skräddarsydd för marknaden. Arbetsmarknaden och företag idag vågar inte ge nyutbildade en chans och eftersöker ofta arbetserfarenhet som är svår att hitta, trots att kompetensen finns hos många som nyligen studerat klart. Men, en positiv sak bland allt detta kämpande med att få en anställning är att processen för att rekrytera personal håller på att förändras i stort. Det är idag fler och fler bemanningsföretag som har hand om rekrytering och hyr ut personal till olika företag. Dessa ger också i större mån större chansen för unga och nyutbildade att ta plats på arbetsmarknaden. En anställning via bemanningsföretag gör det också lättare att få en fot in i arbetslivet och en stor andel av dem som arbetat som konsulter på ett företag blir så småningom fast anställda inhouse.

Timanställningar och vikariat ökar

Den typen av anställningar som inte är fasta, det vill säga timanställningar och vikariat, ökar på arbetsmarknaden. Det är en trend som främst drabbar unga, skriver, Dagens Nyheter. Det är således enklare för unga att få dessa jobb och de kan leda till en fast anställning i framtiden eller en fin rad på Cv:t, men gör det också svårt för många att få hyreskontrakt, abonnemang och lån som i de flesta fall kräver fast jobb.