Tonåring som pluggar inför ett prov med hjälp av kort

Tips för att plugga bättre

Oavsett om du befinner dig under gymnasiet eller om du har sista året kvar på din långa psykologiutbildning är det aldrig för sent för att få lite nyttiga tips. Dock är det så att desto längre man pluggar så får man in en viss teknik som man tycker passar. Den kan vara svår att bryta, men absolut inte omöjligt. Mycket handlar om att du ska se målet och visualisera hur det kommer kännas när du är klar med alla tentor och plugg och ska hoppa in i ett nytt kapitel i livet.

Handfasta tips

Att få högsta betyg är något som alla kan få – och detta ganska lätt. Det handlar mycket om att du ska ha den rätta inställningen och finna motivationen att vilja ta in kunskapen. Om du är negativt inställd kommer du aldrig få in allt du måste och det kommer sluta med att du blir irriterad. Så, Avsätt tid och bestäm dig då för att du inte får eller vill göra något annat, och när tiden är slut, ungefär 40 minuter med en kort paus, så är det slut med pluggandet. Du kan under din pluggtid sätta upp mål och delmål för att mäta hur det går och för att det inte ska bli allt för övermäktigt. Glöm heller inte att peppa dig själv och att inte gräva ner dig i timmar. En paus är lika viktigt.

Att pausa är faktiskt minst lika viktigt som att plugga. Utan pauser fungerar inte hjärnan lika bra. Planera in pauser för att gå en promenad, lyssna på några bra låtar, baka en kaka eller vad som helst som får dig att tänka på något annat, rensa skallen och få mer ork. Hellre många korta pauser än en lång!” (läs mer)

Lycka till och om du har det tight med ekonomin kan du läsa om hur du kan leva lite enklare.