Ung kvinna som har svårt att välja kläder från sin garderob

Hur går du klädd?

Är du en person som trivs bäst i en Odd Molly klänning? Eller föredrar du hellre en vit t-shirt och ett par slitna Cheap Monday jeans? Smakerna är minst sagt många när det gäller val av kläder.

Men hur ska man egentligen klä sig? Är det så verkligen så viktigt? Ja, det är det faktiskt. Även om många människor predikar om att det faktiskt är insidan som räknas så har alltid det yttre spelat en viktig roll. Om du jobbar som chef på ett stort företag inger det mer respekt om du klär dig snyggt och propert, i exempelvis kavaj, kavajbyxor och skjorta. Det känns nästan som en självklarhet. Frågan är hur du skulle se på en person som arbetar som högt uppsatt chef om han eller hon istället kom i mjukisbyxor och färgglada sneakers. Det skulle kanske vara uppiggande, men det skulle inte alls ge samma respektingivande intryck. Därför är det viktigt att tänka på hur vi klär oss.

Klädkoder styr våra arbetsliv

Olika klädkoder gäller såklart inom olika yrken. Inom kontorsvärlden är det vanligast med skjorta, kavaj och kavajbyxor. Inom byggbranschen har kläderna en mer praktisk funktion än en stilmässig funktion. Där gäller det att vara väl utrustad så du lätt har tillgång till de mest väsentliga verktygen och att kläderna är anpassade efter dagens väder.

Förutom att tänka på vilken stil kläderna har och hur de sitter kan det även spela roll vilken färg du har på dina klädesplagg. Det är ingen slump att auktoritär person ofta klär sig i svart då det symboliserar just styrka, auktoritet, elegans och formalitet. Klär du dig ofta i grått symboliserar du istället intelligens, kunskap och vishet. Om du väljer att klä dig i ett rött plagg påvisar du bland annat energi, styrka, kraft och beslutsamhet.