Barn tycker ofta att det är roligt att spara pengar eller bli belönade med en liten slant när de har gjort någonting bra, exempelvis när de har städat sitt rum eller hjälpt till med trädgårdsarbete. Det är viktigt att barn tidigt lär sig om pengars värde och ekonomi, att göra det genom pyssel och lek är ett bra knep att ta till.
Ofta är det far och morföräldrar som ger barnen sin första belöning i form av pengar. När barnet är större blir det vanligt med veckopeng eller månadspeng. Att kombinera inlärning av ekonomi med lek är ett bra sätt för att få barnet att förstå, och pyssel och lek gör det subtila mer verkligt och barn minns också stunder som dessa längre tid.
Ta dig tid
Det finns gott om olika spel och appar för att lära sig att räkna och göra matematiska problemlösningar. Att tidigt prata om pengar och termer som spara eller slösa är viktigt för att ge barnet perspektiv. Det går att själv pyssla fram material som går att använda, egengjorda påhittade valutor som ritas och klipps ut eller användning av naturmaterial som får vara mynt såsom småstenar och kottar är bra att använda. Dessa går också att måla i olika glada färger som får symbolisera olika värden.
Att köpa barnet leksaker som föreställer kakor och tårtor med en kassaapparat till, samtidigt som ena hörnet av barnets rum blir till en kiosk är både roligt och effektivt för att låta barnet leka sitt eget första företag. Om barnet dessutom kan skriva går det även att göra en enkel bokföring.
Det är viktigt att barnet får vara delaktig så att lek och pyssel blir givande och inlärning kring ekonomi beroende på ålder blir så pedagogisk som möjligt. Med lust ökar kreativitet och inlärning på bästa sätt.
Lita på barnet
Det finns outforskade lekar, om barnet får vara delaktig från start kommer hela familjen att bli överraskade över barnets kreativitet och förmåga. Prova er fram om något inte fungerar. Låt barnet fundera och vänta med att ge rätt svar, på så sätt kommer barnet att känna tilltro till sig själv. Om något går fel, exempelvis att barnet slösar är det viktigt att prata om konsekvenser men också om hur det kan bli bättre.