Pyssel och lek bra för lärandet

Det kanske låter fantastiskt otroligt att barnen lär utav att leka, men det är sant! Att barn utvecklas i sociala och viktiga bitar av att leka med exempelvis en brandbil är något som många psykologer talar om. Att pyssla genom att klippa och klistra är inte bara bra för kreativiteten utan är också ett bra sätt att utveckla sin motorik. Att klippa i papper är ingen lätt sak ska ni veta och därför är det alltid smart att sitta med när barnen ska använda sax, däremot är det viktigt att inte lägga sig i för mycket när leken har kommit igång, likaså pysslet!

Pyssel är kul och stärker dessutom barnens motorik, det är ett utmärkt sätt att utforska formar och dessutom att ta fram dem själv med hjälp av pysselredskap som just sax. Det är hela biten med att klippa i papper samtidigt som barnet håller pappret stadigt eller till och med vrider det för att skapa exempelvis en cirkel som gör att de motoriska förmågorna utvecklas. Som barn vill de flesta bara få testa sig fram och i de vuxnas ögon är det kanske inte det vackraste konstverket som skapats, det är dock en viktig del för att barnet ska kunna utveckla sin kreativa ådra.

Uppmuntra lek och pyssel

Det ska uppmuntras att barnen ska leka och pyssla, det är viktigt för att barnen själva ska känna sig avslappnade i leken. Barn efter en viss ålder ska även kunna leka själva, däremot är pyssel något som man kan göra tillsammans och som de flesta barn uppskattar att få göra med sina föräldrar. Exempel på pyssel kan vara:

  • Att rita är ett klassiskt exempel på pyssel. Oavsett om det är fritt med en målarbok eller om det är med siffror som ska fyllas i med streck och skapa en figur så är det uppskattat av många barn. Köp mycket kritor som har roliga färger så barnen får testa att blanda fritt.
  • dag är det otroligt populärt med stickers och att skapa sina egna album med fina klistermärken, alla dessa kan ni hitta hos Fyndiq och det är en god idé att hålla koll på deras Facebook-sida för inspiration.
  • Många barn gillar att skapa egna smycken som de kan ge bort eller bära själva. Det är oftast pärlor och liknande som blir till armband eller halsband. Låt barnen få skapa något fint åt er föräldrar så att de kan vara stolta ägare av egna smycken!