Tala om studentens lyckliga dar

Talare efter talare presenterar dina fel, brister och tillkortakommanden i det förflutna. Nej, vi talar inte om vittnen som kallas in till en rättegång, och inte heller om åklagaren eller målsägandebiträdet. Vi talar om hur det är att ta studenten.

Skillnaden mellan att ta stundeten och att vara part i en rättegång är dock att det förra är en trevlig upplevelse; trots, eller kanske tack vare, alla talare. Om inte annat är det roligt för gästerna på studentmottagningen att få höra om studentens små och stora snedsteg genom livet. Historierna brukar dessutom ha som syfte att, genom kontrastverkan, mynna ut i konstaterandet att det trots allt blev folk även av festföremålet, till slut. Det är för att man äntligen blivit människa, och inte längre är någon ansvarslös tonåring, som man belönas med presenter som exempelvis glas designade av Lasse Åberg och Ulrica Hydman-Vallien.

Även på skolan brukar det hållas tal, av rektorn och av klassföreståndaren eller mentorn. Dessa tal brukar vara lite mer allvarliga, och handlar gärna om att det förpliktigar att ha gått på just den skola som man har gått på. Dessa tal inspirerar ofta lite mer än att få höra hur man önskade sig en riddarborg av pepparkaksdeg i födelsedagspresent, fast man fyller år i juni.