Ljudmiljö i skolan

I en skola är det viktigt att det finns bra arbetsmiljö, både för barnen och ungdomarna samt för de vuxna som arbetar på skolan. Om arbetsmiljön inte är bra kommer det gå ut över undervisningen på flera plan och det dröjer inte särskilt lång tid innan det börjar synas på resultaten. Det blir svårare för barn och vuxna att koncentrera sig och ta in kunskap, och därför är det väldigt viktigt att hela tiden sträva efter en bra arbetsmiljö i skolan. En av de viktigaste sakerna är det här med ljudmiljön.

Alla har vi väl under våra år på olika skolor någon gång upplevt att en hög ljudnivå där allt ljud bara studsar omkring och förstoras har stört oss i vårt arbete. Oavsett om det var när vi på förskolan försökte koncentrera oss på vår teckning eller när vi på gymnasiet försökte hitta lösningen till den där svåra matteformeln så har högt och störande ljud samma negativa effekt på oss. Det finns lösningar för detta, och den bästa lösningen är inte att läraren ska försöka överrösta för att få alla tysta, nej det bästa är att bygga om för att få en mer ljudvänlig miljö.

Det behöver inte vara någon stor ombyggnation, det kan räcka med att man installerar ett gäng ljudabsorbenter från undertaksbutiken.se i lokalerna, och det kommer bli klart förbättrat. Några som verkligen tagit det här med ljusmiljö på allvar och sett till att göra alla förbättringar de kan är förskolan Solliden i Östersund. Förutom att väggar och tak är utformade för att vara ljudabsorberande så är även borden ljuddämpade så att det inte ska låta när saker ställs ned på dem, och på stolarna är det hjul så att man slipper det höga ljudet av stolar som skrapas mot golvet. Läs mer om deras arbete för en bättre ljudmiljö här! Fler skolor borde göra som Solliden!