Språkresor

Språkresor för miljoner

”Att läsa är att resa” heter Akademibokhandelns slogan. Men vad ska det då kallas när man utvecklas och reser på riktigt; utanför böckernas värld. Och vad ska man kalla det när politikerna reser iväg för skattebetalarnas pengar.

Vi människor är ständigt på jakt efter nya utmaningar. Och något som vi älskar är att resa. En språkresa till Tyskland kan öppna upp nya dörrar och få oss att se världen på ett nytt sätt. Och riksdagsledamöterna är inga undantag från alla oss som älskar att utvecklas. Den enda skillnaden är att vi reser för våra pengar och de reser för… ja, också våra pengar.

Nota på sju miljoner

När 55 riksdagsledamöten skulle åka iväg på en skön språkresa i augusti hamnade notan på 1,3 miljoner kronor. Detta är bara en av fler resor som görs och från 2007 till 2011 har deras resor kostat över sju miljoner kronor. Vi säger som Sverker Olofsson: ”ska det vara såhär?” Självklart kan man debattera för och emot om detta är lönsamt. För, språk är bra och vill vi verkligen leva i ett land där våra politiker inte vill utvecklas och lära sig främmande språk. Att de själva ska stå för kostnaderna finns inte på kartan, men självfallet så kan man göra mycket för att dra ner på utgifterna i form av val av flyg, transfer samt hotell och middagar. Anklever och limousiner kanske ska bortprioriteras och man kanske borde lägga större vikt vi själva inlärningen. Och kanske man de även få genomgå ett test i slutet av deras resor? För det har blivit lite rabalder om att de trots sina resor inte lever upp till de krav som vi tycks ställa. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att alla som vill ska få lära sig nya språk och utvecklas för att klättra högre. Men då handlar det om att man tar ansvar för sin inlärning så det bara inte blir till att kasta pengarna i vattnet. För visst vill vi leva i ett land där våra politiker vill utvecklas.